malvaadele

Feminismen

Jag vill bara ta upp ämnet och diskutera några väldigt viktiga saker. Saker som många människor uppbenbarligen inte har klarhet i trots att året är 2014. Varför finns det folk som så orubbligt står fast vid begreppet "jämställdist", och absolut inte vill bli betraktade som feminister? Det är ju precis det som feminismens primära mål är? att uppnå jämställdhet i samhället, att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och förutsättningar. Det räcker med att stå bakom värderingarna och tro på kampen om kvinnors lika värde i samhället för att betrakta sig som feminist. Det är ett faktum att det finns en könsmaktsordning i vårt samhälle, patriarkatet, där kvinnorna är de som i alla tider har varit underordnade. Är det verkligen en slump att det främst är kvinnor som utsätts för våldtäkt och sexuella trakasserier? nej, antagligen inte. 

Innan år 1864 hade mannen rätten att misshandla sin fru i Sverige.

Innan år 1921 var kvinnan omyndig i sitt äktenskap i Sverige, mannen i hemmet agerade alltså förmyndare åt sin fru. 

Innan år 1965(!?)var det fullt lagligt för en man att våldta sin fru i Sverige, kvinnan hade alltså inte makten över sin egen kropp.

Jag trött på argument som "feminsmen har gått för långt" och den snedvridna synen som serien "fittstim- min kamp" målar upp. Feminsmen har inte gått för långt, vi behöver inte ens gå tillbaka ett sekel i vår historia för att se hur kvinnor värderades som mindre värdiga rent juridiskt, och privat i förhållande till männen. Det handlar fortfarande om samma fråga som det gjorde för hundra år sedan, jämställdhet mellan könen. Det är tack vare den kampen som kvinnor i Sverige i dag har en juridisk rätt att arbeta, gå i skolan och bestämma över sin egen kropp - saker som vi ser som en självklarhet i dag, men som var raka motsatsen förr. Det är på 1900-talet som kvinnor får allmän rösträtt samt rätten till en dräglig skolundervisning i Sverige, två otroligt viktiga saker. I stora delar av världen har kvinnor i dag lika få rättigheter som vi hade i Sverige för hundra år sedan, 
på vilket sätt ha feminismen gått för långt där? 

Varför finns det människor som inte kan inse att feminismen är för alla? och inte minst för kvinnorna, jag blir bara ledsen och irriterad när jag ser tjejer neka sig den titeln, varför återigen? Hur sjutton skulle ditt liv som kvinna se ut om feminismen aldrig hade kommit till, för att kämpa för dina rättigheter? Ett uppenbart problem är okunskapen, det är tydligt att  folk blandar ihop feminsmen med enskilda människors värderingar.  Det finns kvinnor som hatar män, på samma sätt som det finns män som hatar kvinnor -men det innebär inte att det är en av ståndpunkterna inom feminsmen. Det är bara en personlig åsikt av en individ. 

Hur kommer det sig att man har olika syn beroende på om det är en kvinna eller man som väljer att ha mycket sex? varför får kvinnor frågan vad de hade på sig för kläder under en våldtänkt? Varför förekommer det löneskillnader mellan män och kvinnor med precis samma arbetsuppgifter? Varför har en kvinna inom vissa kulturer rätten att bli bortgift mot sin vilja? Varför kan en kvinna i Negeria bli stenad till död på grund av "äktenskapsbrott" när hon i själva verket har blivit våldtagen? Varför döms våldtäker så milt i många länder i dag (bland annat Sverige), eller inte alls i många fall? Varför använder man lättklädda kvinnor som marknadsföring av orelevanta produkter, som t.ex. herrparfymer? Varför blir framgångsrika kvinnor så ofta sexuellt mordhotade? just för att de är just det - framgångsrika. 
- Kan du berätta för mig på vilket sett feminismen har gått för långt?

Kan alla ta en minut av sin dyrbara tid till att läsa detta

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas